top of page

ATIŞ EMNİYET TALİMATI

1. Atış talimatının, atıcı tarafından atış öncesinde okunması ve okuduğuna dair tutanağı imzalaması zorunludur.

2. Atıştan önce, atıcının gerekli kimlik belgesini ibraz etmesi zorunludur.

3. Poligona alkollü olarak girmek ve atış yapması yasaktır.

4. Ruhsatlı silahı ve zati demirbaş tabancası ile atışa gelenler, atış öncesinde kontrol edilmek üzere silahını poligon sahibi/mesul müdüre teslim etmek zorundadır.

5. Atıcı, atışta kullanılacak mermiye temas edemez, şarjörün mermi dolumunu yapamaz.

6. Silahlar, sadece atışı idare eden nezaretçinin komutu üzerine doldurulur.

7. Silahlar, sadece atış hattında doldurulur ve boşaltılır.

8. Atış hariç, tetik korkuluğunun içine asla parmak sokulmaz, silah asla bir canlıya doğrultulmaz.

9. Atış nezaretçisinin atış yolunun emniyette bulunduğunu görüp “DOLDUR” ve “ATIŞ  SERBEST” komutunu verinceye kadar atışa başlanılmaz.

10. Atış esnasında tetik düşürülmesine rağmen silahın ateş almaması durumunda silah hedefe doğru tutulmaya devam edilir ve atış nezaretçisinin müdahalesiyle atıcının silah ile bağlantısı kesilir.

11. Atış esnasında normal patlama şiddetinden daha düşük bir ses algılandığında atışa ara verilir. Atış nezaretçisi tarafından silah boşaltılır, fişek yatağı ve namlu içi kontrol edilir. Namlu içinde çekirdek var ise silahın tamiri için güvenli bir şekilde atış hattının dışına çıkarılır.

12. Atış esnasında atıcının, baş dönmesi, bulantı, çarpıntı, titreme gibi rahatsızlık hissetmesi durumunda atış nezaretçisine derhal bilgi verilerek, atışa ara verilir.

13. Atışa, atış nezaretçisinin “ATEŞ KES” komutu ile son verilir, şarjör çıkartılır, doldur boşalt yapılarak fişek yatağı göz ile kontrol edilir, hedefte tetik düşürülür, silah emniyete alınır ve silah koyma ünitesine bırakılır. Bu komutlar yüksek ve anlaşılır bir sesle verilir.

14. Acil ve zorunlu hallerde, genel güvenlik ve insan hayatını tehlikeye düşürecek durumlarda poligon da atış yapan herkes     “ATEŞ KES” komutu verebilir. Bu durumda atış derhal sonlandırılır.

15. Atış esnasında atıcı, silahın namlusunu atış haricinde başka bir yöne çeviremez, atış arasında dinlenmek için namlu yere 45 derece açı ile silah koyma ünitesinin önünde tutulur.

16. Atış nezaretçisi tarafından kontrol edilemeyen, boş ve emniyetli durumda olmayan hiçbir silah atış hattı dışına çıkarılamaz.

17. Atış poligonunda atıcı, her ne sebeple olursa olsun güvenli duruş pozisyonunu bozamaz.

18. Kullanılmayan silahlar kesinlikle boş olarak bulundurulur.

19. Herhangi bir atıcıdan silah alınacağı zaman namludan tutularak alınmaz, elde silah varken başkalarıyla konuşulmaz, başka bir işle ilgilenilmez.

20. Poligonda yere düşen malzeme, atış nezaretçisi talimatı olmadan alınmaz.

21. Atış yapılacak veya atış yapılan silahların basit onarım ve temizleme işleri, atış hattı dışında ayrı bir bölümde gerçekleştirilir. Bu bölüme, görevlilerden başkası giremez.

22. Atış yerinde meydana gelebilecek kazalarda ilk müdahale, işletme izin belgesinde ilkyardımcı olarak ekli kişi tarafından yapılır.

23. Atıcıların koruyucu kulaklık ve gözlük kullanması zorunludur.

24. Bu talimatname atışa gelenlerin görüp okuyabileceği yere asılır.

bottom of page